کدام مواد غذایی دارای پروبیوتیک هستند
به گزارش سرزمین من، تهران (پانا) - تعدادی از مواد غذایی هستند که دارای پروبیوتیک هستند و نوعی باکتری مفید محسوب می شوند و برای درمان بیماری های گوارشی و دل درد بسیار کاربرد دارند.
به گزارش نمناک، ایده باکتری های مفید سال هاست که رواج پیدا نموده است. همه ما از آنتی بیوتیک ها برای کشتن عفونت های باکتریایی استفاده می کنیم و از صابون ها و لوسیون های ضد باکتری نیز به طور روزانه مصرف می کنیم . باکتری غلط در جای غلط می تواند آسیب رسان باشد اما باکتری صحیح در جای درست می تواند فواید زیادی داشته باشد و اینجا دقیقا جایی است که پروبیوتیک ها دست به کار می شوند. پروبیوتیک ها میکرو ارگانیسم های زنده ای هستند که توانایی جلوگیری و درمان بیماری ها را دارند. بعلاوه می توانند یک گوارش سالم و سیستم ایمنی سالم را برای ما فراهم بیاورند . این پروبیوتیک ها به باکتری های مفید نیز معروف هستند که به وسیله نوشیدنی ها، مکمل های رژیمی و غذا ها به بدن ما می رسند.
*فواید پروبیوتیک ها برای سلامتی ما چه هستند؟
پروبیوتیک ها جدیدا در صنعت غذاها و مکمل ها وارد شده اند، اما از روز اول فراوری با ما همراه بوده اند. نوزاد هنگام تولد در کانال زایمان باکتری هایی مثل باکتری او ایدس، بیفیدو باکتریم، لاکتوباکیلوس را از مادر می گیرند که این باکتری ها در زایمان سزارین انتقال داده نمی شوند و به همین علت نوزادان متولد شده به وسیله سزارین، بیش از بقیه در معرض آلرژی ها و سیستم ایمنی ضعیف تر هستند.
این پروبیوتیک ها از دو راه در بدن ما فعالیت می نمایند. اول این که سیستم گوارش ما را بهبود می بخشند، زیرا این سیستم گوارش نیازمند برقراری تعادل بین باکتری های مفید و مضر است. انتخاب غذاهای غلط، استرس ها، کمبود خواب، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها و دیگر داروها همگی می تواند تعادل این باکتری ها را بهم بزند که پروبیوتیک در این بین به داد ما می رسد.
زمانی که سیستم گوارشی به خوبی کار کند، فیلتری برای مواد مضر مثل سم ها، باکتری های مضر، مواد شیمیایی و دیگر پسماندهای مواد غذایی می گردد و تحقیقات نشان داده است که فواید استفاده از پروبیوتیک ها برای درمان اسهال، دردهای شکمی، نفخ، عفونت ها و بیماری های کبد چرب بسیار زیاد است.
یکی دیگر از تاثیرهای پروبیوتیک ها در سیستم ایمنی است که سیستم ایمنی بدن ما را در برابر جرم ها محافظت می نماید و زمانی که به درستی کار خود را انجام ندهد، ممکن است فرد از واکنش های آلرژیک، اختلالات سیستم ایمنی و عفونت های پوستی واژنی رنج ببرد.
چه غذاهایی حاوی پروبیوتیک ها هستند؟
*ماست
ماست حاوی باکتری های مفید متنوعی است که می تواند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی، آلرژی ها و مسائل تنفسی و بعلاوه سلامت دندان و استخوان را بهبود ببخشد. دیگر مواد غذایی مثل شیر، پنیر نرم ، نان ، سویا ، سبزیجات و خیار نیز حاوی پروبیوتیک هستند.
*کفیر
کفیر موجود در شیر گاو حاوی پروبیوتیک بالایی است و بعلاوه در غلات نیز وجود دارد که حاوی پروبیوتیک های مخمری است و می تواند عفونت ها، مسائل گوارشی و استخوانی را بهبود ببخشد.
*کلم رنده شده آب پز
این ماده حاوی لاکتیک اسید است که یکی از قدیمی ترین غذاهای سنتی در کشورهای مختلف مخصوصا اروپاست. این غذا علاوه بر فیبر بالا حاوی آهن، ویتامین سی، ب و کا است.
*کیمچی
کیمچی یک غذای معروف کره ای و بسیار تند است که در آن از سبزیجات مختلفی مثل کلم استفاده شده و ادویه آن سیر، زنجبیل ، فلفل تند و نمک است. کمیچی بعلاوه حاوی باکتری لاکتیک اسید است که گوارش فرد را بهبود می بخشد.
*چای سبز
چای سبز نیز یکی از نوشیدنی های مفید حاوی باکتری و مخمر است که در بسیاری از نقاط دنیا مصرف می گردد و حاوی پروبیوتیک بالایی است.
*خیار شور
خیار شور به خیاری گفته می گردد که درون آب و نمک قرار گرفته است و حاوی باکتری لاکتیک اسید است که می تواند سیستم گوارشی را بهبود ببخشد. این ماده کالری پایینی دارد و حاوی مواد مغذی ضروری و ویتامین کا است.
*پروبیوتیک ها چگونه باید مصرف شوند؟
باید این را به خاطر داشته باشید که تمام میکروارگانیسم ها با یکدیگر متفاوت هستند و از طرفی مصرف آنها یک طرف قضیه است و باید به یاد داشته باشید که این باکتری ها می توانند در بدن شما زنده بمانند. پس بهتر است که این انتخاب را به پزشک محول کنید تا بتواند دز مناسب و نوع مناسب پروبیوتیک ها برای شما تجویز کند.
علائم مصرف بیش از حد پروبیوتیک ها عبارتند از:
*نفخ
نفخ یکی از رایج ترین علائم جانبی مصرف بیش از حد پروبیوتیک هاست. نفخ کردن زمانی اتفاق می افتد که گاز زیادی درون معده شما تجمع می نماید و شکم شما بزرگ و باد نموده می گردد و هنگام دست زدن به آن احساس سفتی می کنید. نفخ کردن بعلاوه با درد و ناراحتی نیز همراه است.
*گاز
گاز و نفخ معمولا همراه با یکدیگر هستند. فرایند هضم به طور طبیعی با فراوری گاز همراه است و مقدار میانه فراوری گاز در روز 13 تا 21 بار است. این گازها به علت بلع هوا یا شکستن غذاهای حاوی باکتری به وجود می آید و طبیعتا زمانی که باکتری ها در بدن شما هضم می شوند، همراه با آن گاز آزاد می گردد و اگر همزمان با آن غذاهایی با فیبر بالا نیز مصرف کنید، مقدار فراوری گاز افزایش می یابد.
*اسهال
اسهال به علت حرکات آبکی و شل روده به وجود می آید که به دفعات بالا اتفاق می افتد. اسهال بعلاوه می تواند با درد شکم ، نفخ و حالت تهوع همراه باشد. بیماری اسهال معمولا یک تا دو روز طول می کشد و معمولا در اثر غذاهای حاوی باکتری های مضر، ویروس ها ایجاد می گردد که یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن اسهال، اوور دوز در پروبیوتیک ها است.
*دردهای شکمی
تمام موارد بالا می تواند با درد شکم همراه باشد که با دردهای تیز ، انقباضات و سفتی شکم نیز همراه خواهند بود.
*چگونه اثرات جانبی پروبیوتیک ها را کاهش دهیم؟
اگر در اثر مصرف پروبیوتیک ها هر کدام از موارد بالا را تجربه کردید، نباید از مصرف کامل آن دست بکشید. کاهش مقدار مصرف تقریبا برترین راه ممکن برای از بین بردن ناراحتی ها و اثرات جانبی است و سعی کنید که این دز مصرفی را کم کم کاهش دهید تا مقدار آن به نصف برسد و علائم سختی کم کم در شما محو گردد.
حال علاوه بر کاهش دز مصرفی باید نکاتی که در ادامه گفته شده است را به یاد داشته باشید.
*پروبیوتیک را باید با شکم خالی مصرف کنید
پروبیوتیک ها در صورت مصرف با غذا گاز بیشتری فراوری می نمایند. خوردن این ماده با شکم خالی فواید آن را چند برابر می نماید. سعی کنید که آن را نیم ساعت قبل از غذا مصرف کنید. اگر باز هم دچار مسائل شکمی بودید، این مکمل را قبل از خواب مصرف کنید.
*نوشیدن آب به مقدار کافی
بسیاری از مسائل موجود در شکم و روده به علت خشکی و کم آبی اتفاق می افتد. هیدراته نگه داشتن بدن می تواند فرایند هضم را سرعت ببخشد و شما را از بی آبی و اسهال محافظت کند.
شکیبا باشید. شاید دو هفته طول بکشد تا بدن شما بتواند خودش را با مصرف پروبیوتیک ها سازگار کند.
اگر در صورت رعایت تمام نکات و کاهش دز مصرفی باز هم مسائل را داشتید، بهتر است که از مصرف پروبیوتیک ها صرف نظر کنید.
منبع: خبرگزاری پانا