پفک ماهی بخوریم یا نخوریم؟
به گزارش سرزمین من، شاید شما هم وقتی برای اولین بار نام پفک ماهی و بستنی ماهی را شنیدید، از تعجب چشم هایتان گرد شد و حتی کمی رو ترش کردید که مگر می گردد با ماهی پفک و بستنی ساخت و اگر بگردد چه طعم و مزه ای پیدا می نماید؟ امروز که پفک ماهی به بازار آمده و بستنی آن هم به زودی به دست مشتریان می رسد، دیگر می توانید این خوراکی ها را
پفک ماهی بخوریم یا نخوریم؟
نویسنده:سارا هاشمی نیک
شاید شما هم وقتی برای اولین بار نام پفک ماهی و بستنی ماهی را شنیدید، از تعجب چشم هایتان گرد شد و حتی کمی رو ترش کردید که مگر می گردد با ماهی پفک و بستنی ساخت و اگر بگردد چه طعم و مزه ای پیدا می نماید؟ امروز که پفک ماهی به بازار آمده و بستنی آن هم به زودی به دست مشتریان می رسد، دیگر می توانید این خوراکی ها را امتحان کنید و ببینید به مذاق تان خوش می آید یا نه. ولی چیزی که سازندگان این محصولات روی آن تکیه می نمایند، بیشتر کیفیت و ارزش غذایی آنهاست تا طعم شان. در این مقاله می خواهیم ببینیم این محصولات واقعا می توانند جای ماهی را بگیرند یا نه.
این روزها در سوپرمارکت محله تان، در قفسه چیپس و پفک، کنار محصولات مختلف و رنگارنگ می توانید یک محصول تازه را ببینید به نام پفک ماهی یا پفیش. این محصول ممکن است برای بعضی ها خوشایند باشد و برای عده ای هم ناخوشایند. بستگی به ذایقه تان دارد البته سازندگان این پفک ادعا می نمایند که هیچ بوی زُخمی ندارد و قرار است به زودی بستنی ماهی را هم به بازار بفرستند. این طور که می گویند، در فراوری این نوع پفک که حدود یک سال طول کشیده، به جای بلغور ذرت، از پروتئین و کنستانتره ماهی استفاده شده و املاح، پروتئین ها و ویتامین های موجود در این پفک به ادعای سازندگانش 4 برابر پفک های معمولی است.
البته باید مطمئن شد پروتئینی که از ماهی گرفته می گردد، خاصیت خودش را حفظ می نماید یا این که احیانا در فرآیند پروتئین گیری بعضی از ویژگی هایش را از دست می دهد. مهندس فریدون رفیع پور، مدیر فراوری تحقیقاتی مرکزملی تحقیقات فرآوری شیلات ایران که یکی از دست اندرکاران فراوری این محصول تازه است درباره ویژگی های آن می گوید: کار استخراج پروتئین از موادغذایی کار تازهی نیست و سال های سال است که در اروپا انجام می گردد. استخراج پروتئین از گوشت، مرغ، ماهی و سویا در خیلی از کشورها رایج است. ما هم پروتئین ماهی را با روش های روز دنیا استخراج می کنیم. دراین فرآیند هیچ اتفاقی برای پروتئین نمی افتد و تمام ارزش های غذایی اش را حفظ می نماید، چون ما در این فرآیند از حرارت بالا استفاده نمی کنیم.
با ماهی قهرید؟!
ما ایرانی ها زیاد با آبزیان میانه خوبی نداریم؛ برای همین هم مصرف سرانه ماهی مان خیلی کمتر از سایر کشورهاست.سرانه مصرف ماهی در دنیا به طور میانه 14 کیلوگرم است و در ایران 7 کیلوگرم. در استان های ساحلی شمال و جنوب کشور این رقم به 11 تا 12 کیلو هم می رسد ولی در استان های غیرساحلی ایران 2 تا 3 کیلوگرم برآورد می گردد، در حالی که این رقم در کشور ژاپن 75 کیلوگرم، در اسپانیا 40 کیلو، و در کل اروپا 35 کیلوگرم در سال است. پس می بینید که ما در مقایسه با مردم دنیا چه قدر کم ماهی مصرف می کنیم در حالی که در دنیا ماهی را به نام داروی قلب می شناسند که می تواند از لخته شدن خون و انسداد رگ های قلب جلوگیری کند. در کل چربی و پروتئین ماهی ارزش غذایی و دارویی زیادی دارد و کارشناسان تغذیه معتقدند باید مردم ایران را به مصرف ماهی بیشتر تشویق کرد. برای همین قرار است طبق برنامه ریزی های بهداشتی و تغذیه ای سرانه مصرف ماهی در کشورمان از 7 کیلوگرم به 25 کیلوگرم برسد. یکی از برنامه ها هم راه اندازی همین مرکز فرآوری آبزیان در بندرانزلی است که از سوی سازمان شیلات ایران و با همکاری فائو و یونسکو و یونیدو، سازمان صنعتی ملل متحد، در سال 74 صورت گرفته و این مرکز در حال حاضر از گوشت ماهی محصولات مختلفی مثل برگر ماهی، ماهی کیلکا فرآوری شده، بستنی و پفک ماهی فراوری می نماید. ظاهرا فراوری پفک و بستنی ماهی یکی از روش های بالا بردن سرانه مصرف ماهی به خصوص بین بچه ها و نوجوان هاست؛ البته اگر این محصولات بتوانند جای ماهی را بگیرند. مهندس رفیع پور می گوید: قرار نیست پفک و بستنی ماهی جایگزین خود ماهی شوند، به هرحال ماهی باید هفته ای دوبار در سبد غذایی خانوار ایرانی وارد گردد ولی در جایی که انواع تنقلات مضر در دسترس بچه ها قرار گرفته است، این محصولات می توانند به اسم تنقلات مفید، حتی به صورت میان وعده مصرف شوند.
این پفک، کم نمک است!نکته جالب این است که در همین پفک ماهی که با شکل و شمایل پفک های دیگر بسته بندی شده و ارائه می گردد، گوشت ماهی هم به کار رفته است. مهندس رفیع پور، مدیر فراوری تحقیقاتی مرکزملی تحقیقات فرآوری شیلات ایران می گوید: در این محصول علاوه بر پروتئین ماهی از گوشت پالایش شده ماهی هم استفاده شده ولی در بستنی ماهی فقط پروتئین ماهی به کار رفته است. به گفته او، در فرآیند استخراج پروتئین از ماهی های آزاد پرورشی استفاده می گردد ولی به هرحال پفک، پفک است و هر چه قدر مفید باشد، باز هم به علت نمک، مواد رنگی و مواد نگه دارنده ای که در آن به کار می رود، مضراتی دارد. مهندس رفیع پور در این باره می گوید: ما داریم کوشش می کنیم این محصول ارزش غذایی بالایی داشته باشد. یکی از مهم ترین ویژگی هایش این است که در فراوری آن از مواد رنگی طبیعی استفاده می گردد، روغنش هم کنترل شده و برا ی همین سیری کاذب ندارد. به جای مواد نگه دارنده شیمیایی در ترکیب آن از غذاهای ارگانیک بدون مواد نگه دارنده استفاده می کنیم، البته در ماندگاری آن هم مسئله ای به وجود نمی آید. اما در خصوص نمک نمی گردد کاری کرد چون ذائقه ایرانی ها به نمک عادت نموده و چیپس و پفک را شور می خورند، پس نمی گردد نمک را حذف کرد. البته نمک این پفک کمتر از سایر پفک هاست؛ پفک ماهی2/1 درصد نمک دارد در حالی که بقیه پفک ها 5/1 درصد. برای همین هم پفیش رطوبت اش بیشتر و کمی نرم تر از پفک های دیگر است.
کی می گه بو می ده؟
و اما در آخر می ماند بحث طعم این پفک ها که تداعی نماینده طعم و بوی ماهی است و برای کسانی که خود ماهی را هم به علت بوی آن دوست ندارند، چندان خوشایند نیست. مهندس رفیع پور در پاسخ به این ایراد می گوید: این بار اولی است که می شنویم این پفک بوی ماهی می دهد، اتفاقا وجه مشخصه این پفک این است که اصلا بوی ماهی نمی دهد. ایرادی هم که ژاپنی ها به ما می گیرند همین است که محصولتان بوی ماهی نمی دهد! البته بوی ماهی تازه وسالم اصلا بوی نامطبوعی نیست و کسانی که از ماهی به علت بوی آن بدشان می آید، تا به حال ماهی سالم به دست شان نرسیده. متاسفانه بسیاری از ماهی ها به خاطر شرایط نادرست نگه داری بعد از صید و حمل و نقل غیراصولی، سریع فاسد می شوند و بو می گیرند. برای همین بعضی از مردم از ماهی دل زده می شوند.
نظر کارشناس
دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در این باره می گوید: پفک ماهی از پفک های معمولی خیلی بهتر است. معمولا اظهارنظر درباره محصولات تازه سخت است چون هنوز کارشناسان آن محصول را خوب نمی شناسند و نمی توانند اظهار نظردقیقی داشته باشند. در خصوص پفک و بستنی ماهی هم همین طور است و تنها متخصص تغذیه ای که حاضر شد درباره این فراوریات تازه اظهار نظر کند . من هم اولین بار که شنیدم پفک ماهی و بستنی ماهی فراوری شده حسابی تعجب کردم و پیش خودم گفتم چه مزه ای ممکن است داشته باشند. ولی مدتی قبل دوستان پفک ماهی را برایم آوردند تا امتحان کنم. به نظر من این محصول اگرچه نمی تواند جایگزین ماهی گردد ولی از آنجا که پایه اش ماهی است، بین تنقلاتی که الان در بازار وجود دارد بسیار کم ضررتر است و خیلی بهتر از چیپس و پفک های معمولی است که در دراز مدت عواقب و عوارض زیادی برای سلامت بچه ها به بار می آورند.
امروزه آن قدر تنقلات فاقد ارزش غذایی زیاد شده اند که باید فکرهای نو و خلاق را تشویق کرد تا محصولات تازه و مفیدی فراوری گردد و بچه ها و خانواده ها امکان انتخاب بین گزینه های بیشتر ومتنوع تری را داشته باشند.
منبع: http://www.salamat.com
/ج
منبع: راسخون