دلیل آفت زدن دهان و نحوه درمان آن
به گزارش سرزمین من، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که دلیل بروز آفت چیست و آیا امکان پیشگیری از این بیماری وجود دارد؟، گفت: دلیل اصلی بروز آفت تعیین نیست، اما یکسری عوامل، فرد را مستعد ابتلا به آفت می نماید که شامل ضربه ها که به شکل مستقیم و یا گاز گرفتگی ناخودآگاه به وسیله خود شخص اتفاق می افتد است.
فوق تخصص روماتولوژی بچه ها گفت:دلیل اصلی بروز آفت معین نیست، اما یکسری عوامل فرد را مستعد ابتلا به آفت می نماید.
ودود جوادی پروانه، فوق تخصص روماتولوژی بچه ها و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه مادر کودک شبکه سلامت سیما در پاسخ به این سوال که آفت دهانی چیست؟ گفت؛ آفت دهانی، زخم دردناکی است که در 20 درصد افراد جامعه و در هر دو جنس دیده می گردد. این زخم ها در قسمت های داخلی لبها، کف دهان، سطح زبان و سقف دهان اتفاق می افتد که معمولاً با ایجاد ضایعات فرورفته ای در مخاط دهان همراه است.
وی اضافه کرد: آفت ها را به سه دسته آفت مینور (کوچک) که همراه با ضایعات کمتر از یک سانتی متر است و پس از 7 الی 10 روز بهبود می یابند؛ آفت ماژور (بزرگ) که همراه با ضایعات بزرگتر از 1 سانتی متر است و جهت بهبودی این زخم ها یک ماه زمان احتیاج است و آفت های کنار هم قرار گرفته که سطوح زیادی را اشغال می نمایند.
دلیل آفت زدن دهان چیست؟
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که دلیل بروز آفت چیست و آیا امکان پیشگیری از این بیماری وجود دارد؟، گفت: دلیل اصلی بروز آفت معین نیست، اما یکسری عوامل، فرد را مستعد ابتلا به آفت می نماید که شامل ضربه ها که به شکل مستقیم و یا گاز گرفتگی ناخودآگاه به وسیله خود شخص اتفاق می افتد است.
وی توضیح داد: مواد محرک مانند انواع اسانس ها و اضافه کردنی های غذایی، انواع مرکبات، نیترات داخل آب آشامیدنی و ابتلا به برخی از عفونت ها مانند ابتلا به آبله مرغان، تبخال، ایدز، بیماری های روماتیسمی، استرس ها، تغییرات هورمونی، سندروم پیش از قاعدگی، علل ژنتیک و.. در بروز زخم های آفت، تاثیرگذارند.
جوادی پروانه یادآور شد:برخی از مواد غذایی تحریک نماینده هستند و افرد با مصرف این مواد غذایی دچار آفت دهانی می شوند. از این منابع مهم غذایی می توان به شیر گاو، قهوه و شکلات، پنیر، سیب زمینی، مرکبات، آجیل ها و دارچین، اشاره نمود. افراد مستعد به بروز آفت، باید از علل ذکر شده دوری نمایند.
جوادی پروانه کمبود مواد تغذیه ای در افراد مبتلا به آفت را از دیگر عوامل تحریک نماینده این بیماری دانست و گفت: 20 درصد افرادی که آفت می زنند، کمبود آهن دارند. بعلاوه کمبود روی، ویتامین ب2، ب6، ب12، ویتامین دی، ویتامین ای و سلنیوم، می تواند باعث ایجاد و یا تشدید آفت گردد.
این فوق متخصص روماتولوژی در پاسخ به این سوال که چه علائم همراهی در آفت دهانی، باعث شک در تشخیص می گردد؟، گفت: آفت، تست تشخیصی ندارد و تنها با معاینه پزشک و خصوصیات ظاهری تشخیص داده می گردد.
وی ادامه داد: زخمی که درد ندارد، خوب هم نمی گردد و محدود به یک نقطه هم نیست، آفت نیست. اما زخمی که فرو رفته باشد (خاکستری، زرد یا سفید باشد) و هاله قرمز در اطراف آن وجود داشته باشد و مهمتر از همه، درد داشته باشد، آفت است.
جوادی پروانه توضیح داد: زخم های تاولی و آبکی آفت نیستند و ممکن است این ضایعات در پی بیماری های ویروسی یا عفونی و یا حتی ناشی از بیماری های خود ایمنی باشند.
این فوق متخصص روماتولوژی گفت: آفت های طول کشنده و و تکرار شونده ممکن است از عوارض بیماری ایدز باشند. سندروم بهجت و سندروم مارشال (تب بالا در فواصل معینی از ماه، همراه با غدد لنفاوی برجسته) همراه با آفت دهانی هستند. افتراق آفت ساده دهان با آفت های در پی عوارض اینگونه بیماری ها، اهمیت ویژه ای دارد.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که چه آفتی احتیاج به توجه ویژه دارد؟، گفت: اگر بیمار در کنار آفت علامت های دیگری مانند تب، بدن درد، درد مفصلی، بثورات جلدی، برجستگی غدد لنفاوی، اسهال و درد شکمی، تهوع و استفراغ و سردرد داشته باشد، آفتی است که احتیاج به توجه خاص دارد.
وی تاکید نمود: در آفت تکرار شونده در کودک، حتمآ به متخصص روماتولوژی مراجعه نمایند.
جوادی اضافه کرد:بچه های که تمایل به خوردن و نوشیدن ندارند ممکن است آفت دهانی داشته باشند. بزرگترین مشکل در این زمان، کم آبی بدن است و کودک ممکن است دچار تبعات کم آبی گردد. با تماشا علائم بی اشتهایی در کودک، والدین داخل دهان کودک را به خوبی معاینه نمایند و در صورت علائم آفت از مایعات خنک استفاده نمایند تا کودک دچار کم آبی نگردد.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: فرادید